Korábbi hírlevelek

Videó

Letöltés: MP4 | Ogg | WebM

Nyomtató

Vásárlási tanácsok nyomtató vásárláshoz

Nyomtató választásakor először is el kell döntenünk, hogy tintasugaras- vagy lézer nyomtatót szeretnénk vásárolni. A tintasugaras nyomtató működésének lényege, hogy festékcseppeket lő ki a papírra, míg a lézernyomtató festékport éget a papír felületére. A döntés leginkább attól függ mennyit nyomtatunk. Mivel ezen leírásban a rendelőkben használatos nyomtatókról van szó, azaz olyanokról, amik komoly igénybevételnek vannak kitéve, egyértelműen a lézer nyomtató használata ajánlottabb.

Íme néhány érv, a teljesség igénye nélkül: a tintasugarassal való nyomtatás többnyire drágább, a tintasugaras nyomtatók nyomtatási kapacitása jellemzően jóval kisebb, jóval kevesebb oldal nyomtatására van tervezve az élettartamuk, mint egy lézernyomtatónak (azaz valószínűleg sűrűbben kellene új nyomtatót venni). A festékkazettát sokkal sűrűbben kell benne cserélgetni, mint a lézernyomtatóban a tonert (festékport tartalmazó alkatrészt). Ha esetleg szabadság vagy bármi miatt hosszabb időre nem használjuk a nyomtatót a tintasugarasban beszáradhat a tinta, míg a lézernél nincs hasonló veszély. A tintasugaras nyomtató nyomtatási sebessége általában lassúbb, ám nincs felmelegedési idő, így az első oldalt hamarabb képes nyomtatni a lézernyomtatónál. Bizonyos lézernyomtatóknál azonban némi hátrányt jelenthet, hogy bizonyos időnként a fényhengert (drum) is szükséges cserélni.

Tehát ha kifejezetten nagy kapacitású irodai (rendelői) munkára keresünk nyomtatót akkor mindenképp a lézer az ésszerűbb választás.

Az egyetlen dolog ami miatt érdemes lehet tintasugaras nyomtatót venni, ha sok színes nyomtatást végzünk, mert annak költsége jelenleg inkább a tintasugarasnál kedvezőbb (illetve maga a színes nyomtató ára is), de ugye a színes nyomtatás rendelőkben nem egy gyakran felmerülő igény.

Mindezeken túl, van néhány igen fontos paramétere a nyomtatóknak, amelyre érdemes figyelnünk vásárlás előtt, ilyenek a(z):

  • első oldal nyomtatási ideje: megmutatja, hogy az első nyomtatási feladat kiadásától számítva mennyi időn belül kezd el nyomtatni a nyomtató, azaz mennyi idő alatt válik üzemkésszé, ez leginkább 7,5-9 másodperc közötti időtartamot vesz igénybe.

  • nyomtatási sebesség: megmutatja, hogy a nyomtató hány lap nyomtatására képes átlagosan percenként, mértékegysége a lap/perc, ez körülbelül a 14-60 oldal között érték, kategóriától és ártól függően.

  • terhelhetőség: megmutatja, hogy a gyártó havonta maximum hány lap nyomtatására tervezte a nyomtatót, azaz mi az a havi nyomtatási mennyiség amely felett már nem vállal garanciát a megfelelő működésre, nyomtatásra. Ez körülbelül a 2.000 – 80.000 tartományban mozog. Természetesen ezt napi szintre átlagolva értendő az adat és nem úgy, hogy néhány nap alatt kinyomtatunk ennyit majd hetekig állni hagyjuk a nyomtatót.

  • nyomtatási felbontás: megmutatja, hogy hány képpontból nyomtatja ki az adott oldalt a nyomtató, tehát a nyomtatott kép minőségét adja meg, - igazából már nem kapható olyan új nyomtató ami irodai használatra nem tudna megfelelő felbontást biztosítani, így ennek már kevésbé van jelentősége.

  • lapadagoló kapacitása: azt mutatja meg hogy mennyi lap elhelyezésére van lehetőségünk az egyes lapadagolókba, ez ugye azért fontos, hogy megtudjuk milyen gyakran kell foglalkoznunk a papír utántöltésével.

  • lapadagolók (tálcák) száma: Ez lehet 1 vagy 2, azért van jelentősége mert ha több tálcás nyomtatónk van akkor van lehetőségünk az A4-es lapokat az egyik tálcába behelyezni és az A5-ös lapokat és/vagy a vényeket pedig másik tálcába helyezni, abban cserélgetni. A nyomtatásnál a megfelelő tálcát választva így a megfelelő papírra (A4, A5 vagy recept) tudunk nyomtatni anélkül hogy a papírt folyamatosan cserélgetnünk kellene. Receptek nyomtatásánál fontos lehet, hogy a 2., azaz a kézi adagoló mekkora kapacitású, mert csak innen lehet a receptet fektetve nyomtatni, amelynek segítségével a fényhenger élettartama megnövelhető. Itt még arra is érdemes figyelni, hogy vannak olyan belépőszintű kéttálcás nyomtatók ahol a kézi adagoló csupán egy példányos, ami rendelői használatra nagyon nem praktikus. Bizonyos nyomtatókhoz jelentősebb összegért vásárolható 3. és 4. tálca is igény esetén.

  • duplex nyomtatásra képes-e: a duplex nyomtatás azt jelenti, hogy a nyomtató képes a lap mindkét oldalára nyomtatni anélkül, hogy nekünk kellene megfordítani benne a papírt. Ennek papír – és helytakarékosság szempontjából lehet jelentősége, ám fontos megjegyezni azt is, hogy duplex nyomtatásnál a papír megfordítási ideje jelentősen csökkenti a nyomtatási sebességet.

  • papírméret figyelés (csak lézer nyomtatóknál): a nyomtató képes „letapogatni” hogy milyen méretű papírra szeretnénk nyomtatni. A rendelők esetében rendszerint az a jó, ha ez a funkció kikapcsolható a nyomtatóban, - ugyanis vannak bizonyos típusok amelyeknél ez nem tehető meg -, azonban ezt bekapcsolva hagyva pl. recept nyomtatásakor ezek a nyomtatók a nem megfelelő papírméret miatt úgynevezett biztonsági módba állnak, amelynek nagy hátránya, hogy rettentően lassul a nyomtatási sebességük, sőt vannak olyanok is amelyek papírméret hibával megállnak és el sem kezdik a nyomtatást. Tehát nagyon fontos hogy ez kikapcsolható legyen, mert a nyomtatók általában csak a szabvány papírméreteket ismerik, a rendelőkben viszont nagyon sok nem ilyen méretű használatos (pl. táppénzes papírok, recept).

  • hálózati nyomtatóként alkalmazható-e: Hálózatos, azaz több gépes rendszereknél még érdemes lehet arra is figyelnünk, hogy a nyomtató hálózati nyomtató-e. Ugyanis a hálózati nyomtatók képesek arra hogy csupán egy fali hálózati csatlakozóba csatlakoztatjuk és a hálózat valamennyi gépe képes rá nyomtatni. Természetesen ez kiküszöbölhető nem hálózati nyomtatóknál is úgy hogy a hálózat egy gépére csatlakoztatjuk és ott megosztjuk, de ugye ehhez kell, hogy az a gép bekapcsolva legyen, amikor nyomtatni szeretnénk.

  • Belső memória: további fontos kérdés lehet a nyomtató saját memóriája, amely – amikor a nyomtató nyomtatási feladatot kap - tárolja a nyomtatni kívánt adatokat, amíg azok ténylegesen ki nem nyomtatódnak, ezáltal a nyomtató leveszi a nyomtatással kapcsolatos feladatok terheit a számítógéptől a saját memóriáját használva ehhez. Ez 16 MB és akár 1 GB között mozoghat kategóriától és igénytől függően.

Tehát amire vásárlásnál érdemes odafigyelni: a nyomtató (nyitott tálcákkal is) elférjen azon a helyen ahol használni szeretnénk, fontos a fenntartási költsége, a sebessége, a lapadagolók száma és kapacitása továbbá, hogy a papírméret figyelés kikapcsolható legyen a nyomtatóban.

Amire még érdemes odafigyelni a kellemetlenségek elkerülése érdekében, az a nyomtató számítógéphez csatlakoztatandó kábele, ugyanis ez általában nem tartozéka az új nyomtatónak és előfordulhat, hogy a régi kábel nem kompatibilis az új nyomtatóval. Ez úgymond filléres tétel, de sok gondot tud okozni, ha vissza kell menjünk az üzletbe egy új kábelért amikor beüzemelnénk az új nyomtatót.

Konferencia

Színvonalas Orvosi Hetilap konferencia, októberben


Az Orvosi Hetilap, hazánk vezető orvosi szaklapjának szerkesztősége idén október 18–19-én rendezi meg továbbképző szakmai konferenciáját. A konferencia két napja során több témában (biztosítás-orvostan, infektológia, diabetológia, képalkotó vizsgálatok, a humán reprodukció kihívásai, onkológia, hypophysisbetegségek, hypertonia, utazásorvostan, immunológia) tájékozódhat az aktualitásokról, neves felkért szakértők előadásából.

Az infomIx ügyfelei különleges kedvezményt érvényesíthetnek: regisztrációkor adja meg az infomIx kódot, így bruttó 37 ezer Ft helyett 30 ezer forintért vehet részt a rendezvényen.

A konferencián 32 továbbképzési pont szerezhető.

Időpont és helyszín: 2013. október 18–19., Budapest – Novotel Centrum

Regisztráljon most: http://konferencia.orvosihetilap.com. A honlapon a részletes programot is eléri.

Friss1

Kötelező belső minőségügyi rendszer az alapellátásban

A MOK központilag készítteti el tagjainak a teljes dokumentációt és szükséges útmutatókat.

Bár a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sokan nem is tudják, ám a tény ettől még tény marad: minden egészségügyi szolgáltatónak törvény előírta kötelezettsége belső minőségügyi rendszert működtetni. Ezt írja elő az egészségügyi törvény (1997. évi CLIV.) 121. §-a, melyet az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. ESzCsM rendelet 2012. július 1-től hatályos módosítása megerősít. az érintett rendszer meglétének ellenőrzését az illetékes hatóságok nem sokkal a jogszabály módosítás hatályosulását követően megkezdték.

Tekintettel arra, hogy egy ilyen komplex rendszer kialakítása speciális szakértelmet kíván, és amennyiben ezt egyenként kívánná minden szolgáltató maga számára elkészíttetni, az nagyon jelentős anyagi teherrel járna számára, köztestületünk vezetése egyhangúlag úgy döntött, hogy ezt a feladatot magára vállalva központilag készítteti el az egységes belső minőségügyi rendszer teljes dokumentációját és szükséges útmutatóit, és azt valamennyi háziorvos, házi gyermekorvos, valamint alapellátó fogorvos számára tagi szolgáltatásként térítésmentesen biztosítja - tudatta a MOK elnöke közleményében.

Éger István kiemelte, "ezzel nemcsak az anyagi tehertől mentesítjük kb. 10 000 tagunkat, de egyúttal olyan egységes rendszert teszünk közzé, melyhez hasonlóra nyugodtan mondhatjuk, hosszú évtizedek óta nem volt példa. Használata nívósabb munkavégzést, egyúttal lényegesen nagyobb jogbiztonságot garantál mindazok számára, akik valóban komolyan veszik.

Természetesen ahhoz, hogy a rendszer működjön, és az ellenőrzés mindent rendben találjon, első megközelítésben nem kis munkára van szükség. Ha azonban ezen a felhasználó túljut, a karbantartás már szinte automatikus lehet, a végeredmény pedig nem haszontalan. A közrebocsátandó anyag ehhez minden útmutatást és segédletet tartalmaz, méghozzá oly módon, hogy amennyiben az ellátási standardokban, a jogszabályokban, a szakmai irányelvekben bármikor, bármilyen változás bekövetkezne, úgy a módosítások könnyedén beemelhetők a rendszerbe, illetve a korábbi változatokkal kicserélhetők. Terv szerint az ilyen frissítések lebonyolításához is központi segítséget fogunk nyújtani.

A komplex belső minőségügyi rendszert a Pécsi Tudományegyetem szakértő munkacsoportja készítette el. Adathordozón történő sokszorosítása jelenleg zajlik, melyet követően azt minden érintetthez eljuttatjuk. Ennek pontos módját, technikáját kidolgozva arról tájékoztatást elektronikus hírlevelünk, honlapunk útján teszünk közzé várhatóan a közeli hetekben - írta Éger István a közleményben.

(forrás: www.weborvos.hu)

Friss2

Egységes gyógyszerárak bevezetését javasolják

A hivatalos kezdeményezéshez szükséges a gyógyszerpiac valamennyi szereplőjének egyetértése.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara szerint szakmailag indokolt lenne bevezetni az egységes árakat valamennyi gyógyszerkörben - írta a Magyar Nemzet. A változással a betegek jó része is egyetértene, a hivatalos kezdeményezéshez azonban szükséges a gyógyszerpiac valamennyi szereplőjének egyetértése - mondta a lapnak Hankó Zoltán, a kamara elnöke. Hozzátette, hogy csak akkor javasolhatnak ilyen változást, ha garanciát kapnak arra, hogy az ágazat árrésbevételei nem csökkennek.

A patikákban kapható szerek három típusba sorolhatók: a társadalombiztosítás által támogatott vényköteles orvosságok, a nem közfinanszírozott, de vényköteles medicinák, valamint a vény nélkül kapható, nem támogatott termékek.

A 2000-es évek első feléig mindhárom gyógyszerkör árképzése egységes, jogszabályok által behatárolt volt, jelenleg azonban a nem támogatott temékek árát hatósági korlátozás nélkül állapítják meg a forgalomba hozók és a forgalmazók.

A patikus dönti el mennyiért adja a fájdalomcsillapítót

A hír kapcsán a Népszabadságnak Sándor Csaba a kamara alelnöke azt mondta: patikánként akár 20-25 százalékos árkülönbséggel is vásárolhat a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót, vitamint, testsúlycsökkentést segítő szert vagy egyéb úgynevezett életmód gyógyszert. Ennek az az oka, hogy ezek a szerek szabadárasak ezért a most a patikák saját üzletpolitikájuknak, vagy éppen a környéken élő lakosság fizetőképességéhez igazítják ezeket az árakat.

A patikákban eladott orvosságok dobozforgalmának körülbelül 11 százaléka szabadáras OTC készítmény. Bár a vényköteles orvosságoknak csak egy részéhez fizet támogatást az egészségbiztosító, a recept ellenében kiadható szerekért országosan egységes térítési díjat kérhetnek a patikák. Az IMS Health gyógyszerpiaci elemző cég adatai szerint 2012-ben az OTC-termékek toplistáját az Algoflex, Neocitran, a MagneB6, a Detralex és az Aspirin Protect vezette.

(forrás: www.weborvos.hu)