Korábbi hírlevelek

Indikátorok, 3.rész

Indikátorok – Gondozás

Korábbi a cikksorozathoz tartozó videók:

I. rész – Általános működés

II. rész – Oltás

  • A program nyomon követi a gondozott paciensek kontroll időpontjait.

  • Képes diagnózis előfordulás alapján gondozásba vétel ajánlásra.

  • Automatikus beutalás generálás vizsgálati protokollok alapján

  • Gyorsított és komplex működés


Letöltés: MP4 | Ogg | WebM

Gyógyításra hangolva, 5. rész

Gyógyításra hangolva

Előző hírleveleink témához kapcsolódó tartalma:

I. rész – Adatkonverzió

II. rész – Ár

III. rész – Modulok

IV. rész – Ügyfélszolgálat

Az utóbbi években, cégünk megújult, külső és belső folyamatainkat átvizsgáltuk, s szemléletváltást hajtottunk végre. Újragondoltuk, újraépítettük adminisztrációs rendszereinket, ügyfélszolgálatunkat, területi képviseleti hálózatunkat, fejlesztési folyamatainkat. Ez a váltás mára már partnereink számára is érzékelhetővé vált. A változás talán legfontosabb elemei a megbízhatóság és a kiszámíthatóság. Ezt a szemléletet tükrözi a rengeteg személyes találkozó, a mindenki számára (nem csak partnereinknek!) elérhető fórumszolgáltatás, a kéthetente megjelenő hírlevelünk és még sok minden egyéb. Ide kapcsolódik a jóval egyszerűbb, letisztultabb árstruktúra kialakítása, ahol azt tartottuk fontosnak, hogy felhasználóink döntsék el, mikor és milyen kiegészítést használnak -hiszen miért is kellene olyanért fizetni, amire nincs szükség vagy miért nem csak akkor, amikor szükség van rá.

Amikor egy technológiát alkalmazunk,
fontos hogy ne mi lássuk benne a lehetőséget,
hanem maga a technológia legyen a lehetőség

Az, hogy mit hoz a jövő, természetesen mi sem tudjuk, de az látjuk, hogy merre halad. Az Ixnet és a köré épülő szolgáltatások is erre az alapra épülnek, így biztosítható, hogy hosszú évekre, évtizedekre is korszerű maradjon.

Szemléletváltás történik az egészségügyben is, hiszen előtérbe kerül a folyamatalapú gyógyítás. Nem esetekben, hanem protokollokban, egymásra épülő eseményekben, ezek összefüggéseiben kell gondolkodni. Ezek alapkövei természetesen továbbra is egy-egy konkrét esemény, de egyáltalán nem mindegy, hogy annak mi az előzménye és következménye.

Az Ixnet erre a szemléletváltásra ad hatékony választ

Úgy terveztük, hogy benne van a lehetőség, hogy folyamatában lássuk az eseményeket (komplexitás), ugyanakkor az egyszerű működést is támogatja.

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, hogy az Ixnet egy korszerű technológiára épülő a mai gyógyítási, egészség megőrzési folyamatoknak megfelelő lehetőség.

Válaszok

Az Ön által kedvelt és hasznosnak tartott információ-forrásokat kérdeztük weboldal, hírlevél és nyomtatott sajtó tekintetében. 26 nap alatt összesen 282 válasz érkezett - mindenkinek köszönjük a részvételt!

A gyakran látogatott weblapok közül a webdoki.hu oldalt a kitöltők alig több, mint fele látogatja. Minden 5. válaszadó rendszeresen böngészi az infomix.hu, olo.hu és a weborvos.hu oldalakat. 14% a mok.hu, míg 12%-12% válaszolta a drportal.hu, a medicalonline.hu, pharmindex.hu weblapokat. A megkérdezettek 10%-a hasznos információ-forrásnak tekinti az informed.hu-t, 8% az oep.hu-t, 6% az antsz.hu-t, illetve 5% a fakoosz.hu-t.

A 2. kérdésünkkel a rendszeresen olvasott hírleveleket és fórumokat próbáltuk megismerni. Ez alapján, megtudtuk, hogy a megkérdezettek 48%-a a Webdoki hírleveleit olvassák, minden 4. válaszadó az infomix hírleveleit is figyelemmel követi. További 21 % nyilatkozta azt, hogy a Mok hírlevelét kapja elektronikus úton. A kitöltők 14%-a hasznos információ-forrásnak tekinti a Weborvos-t és az Olo-t, 12% a medicalonline-t, 8% az elitmed-et, 6% a drportal-t és a pharmindex-et, illetve 4% az Informed-et, az Otsz és az Oep hírleveleit olvassák.

A kérdőív utolsó részéből kiderül az, hogy a nyomtatott sajtók közül az orvosok közel fele az Orvostovábbképző szemléből tájékozódik rendszeresen. Az Orvosok Lapjá-t a megkérdezettek 14 %-a, míg Magyar Családorvosok Lapját 8% válaszolta. A Magyar orvos-t és az Olo-t nyomtatott formában 6% lapozza rendszeren. A Közlönykiadó, a Cardiológia Hungária, a Házi Jogorvos, a Mok és a British Medical Journal kiadványaiból a kitöltők 2%-a informálódik.

Gazdára talált a kitöltésért járó ajándékunk, ezennel Dr. Rudas Magdolna, Szegedről kapja az automata érzékelős szappanadagolót, gratulálunk!!

Friss1

Újabb kötelező védőoltás

Legkésőbb a gyermek hatéves koráig kell beadni, illetve beilleszteni az oltások közé.

A kötelezően beadandó oltási rendbe sorolták a pneumococcus baktérium elleni oltást, amellyel a középfülgyulladás, az arcüreggyulladás, a tüdőgyulladás és az agyhártyagyulladás előzhető meg. A fertőző betegségek és a különböző járványok megelőzése érdekében módosították a járványokkal kapcsolatos intézkedéseket szabályozó rendeletet is, ez alapján az új védőoltást legkésőbb a gyermek hatéves koráig kell beadni, illetve beilleszteni az oltások közé.

A rendelet alapján a kötelező pneumococcus-oltás a 2014. június 30-a után megszületendő csecsemőkre vonatkozik. A korában született babáknál és azoknál a gyerekeknél, akiknél már megkezdődött az önkéntesen és térítésmentesen igénybe vehető, pneumococcus elleni védőoltás-sorozat beadása, az eddigi rend szerint kell folytatni az injekciókat. A védőoltás három oltásból álló sorozatot jelent.

A törvények szerint ha valaki elutasítja a kötelező védőoltást, akkor szabálysértési bírság kifizetésére kötelezhető, amely a legsúlyosabb esetben akár az 5 millió forintot is elérheti. Ugyanakkor a jogszabályok arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a gyermek veszélyeztetettsége miatt a szülők ellen eljárás induljon – jegyzi meg a portál.

(forrás: www.weborvos.hu)

Friss2

Jogszabályi változások

Új cím, új indikátor, új helyettesítési szabály
Megjelent az idei 51. Magyar Közlönyben az a rendeletmódosítás, ami bevezeti a háziorvosoknál a címzetes főorvosi címet, a praxis nélküli helyettesítést és a COPD-indikátort.

A 24/2014. (IV. 4.) EMMI rendelet a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet, valamint a háziorvosok indikátor alapú teljesítményértékeléséről és az orvosok gyógyszerrendelése értékelésének egyes szabályairól szóló 11/2011. (III. 30.) NEFMI rendelet módosításáról című szabály két fontos újítása: egyrészt a háziorvosok indikátor alapú teljesítményértékelésének szempontjai közé beiktatja a COPD-s betegek gondozását, másrészt könnyítést hoz a helyettesítésben. Utóbbi lehetővé teszi, hogy önkormányzati szerződés, illetve egy praxis átvételének szándéka nélkül is dolgozhasson, illetve helyettesíthessen háziorvos.

A közlöny letölthető innen.

(forrás: www.medicalonline.hu)



Szülésznő is gondozhatja a kismamát

Alacsony rizikójú terhesség esetén a várandós dönthet, kit választ – a miniszteri rendelet szerint.

Megjelent a Magyar Közlöny 52. számában a várandósgondozásról szóló, az emberi erőforrások minisztere 26/2014. (IV. 8.) által jegyzett rendelet. A jogszabály meghatározza, mi a feladata a szülész-nőgyógyász szakorvosnak, a szülésznőnek, a védőnőnek és a háziorvosnak a kismama gondozása során.

A gondozást szülésznő is végezheti a szülész-nőgyógyász szakorvos által megállapított alacsony rizikójú várandósság esetén, ha a kismama is így akarja, ugyanakkor a magas rizikójú várandósság esetén továbbra is kizárólag csak a szülész-nőgyógyász szakorvos végezheti a gondozást, szakellátás keretében.

A jogszabály azt is részletezi, milyen képzettség szükséges ahhoz, hogy a szülésznő alacsony rizikójú várandósság esetén gondozhassa a kismamát: természetesen szülésznő szakképesítéssel és a tevékenységre jogosító működési engedéllyel, valamint felelősségbiztosítással kell rendelkeznie.

A rendelet július elsején lép hatályba.

(forrás: www.weborvos.hu)