Korábbi hírlevelek

Indikátorok, 4.rész

Indikátorok – Szűrés

A szűrési tevékenység kiemelt figyelmet kap az alapellátásban. Az Ixnet-be beépített szűrési protokollok folyamatosan nyomon követik a páciens egészségi állapotát, ezen keresztül akár teljesen automatikusan is képes a rendszer kiértékelni egy-egy szűrési kör esedékességét, illetve elvégzését.

Korábbi a cikksorozathoz tartozó videók:

I. rész – Általános működés

II. rész – Oltás

III. rész – Gondozás


Letöltés: MP4 | Ogg | WebM

Szűrés

Szűrés

A szűrési tevékenység kiemelt figyelmet kap az alapellátásban. A rendszer alapjait még az Irányított Betegellátási Modellkísérlet kapcsán 1999 júliusában vezették be. A szándék -többek között- már akkor is „…a prevenciós programok révén pedig a lakosság egészségi állapotának javítása” volt.

A modellből néhány elem átkerült az azóta már minden háziorvos, házi gyermekorvos számára kötelezően előírt un. Tételes Betegforgalmi Jelentés-be. Ennek a jelentésnek a melléklete, illetve az 51/1997. (XII. 18.) NM rendelet határozza meg azon szűrővizsgálatok körét, amelyeket életkor, illetve nem alapján kell elvégezni.

Az Ixnet rendszerben minden egyes szűrővizsgálathoz egy beépített protokoll áll rendelkezésre. Ezeket alapján a rendszer képes nyomon követni, kiértékelni a paciens eredményeit, figyelmeztetni egy szűrés esedékességére, illetve a protokollokban felvett vizsgálatok alapján akár javaslatot is tesz a szűrés kiértékelésére. Mint minden működésben is itt egyszerre van jelen az egyszerű, gyors adminisztráció lehetősége, és a komplex a korábbi eredményeket is magába foglaló teljes működés.

Egy paciens elővételekor azonnal mutatja a rendszer az esedékes szűréseket, ellátás közben ezekből képes automatikus beutalókat előállítani a megfelelő szakellátási irányokba, melyek eredményének beérkezésekor elvégezhető a tényleges szűrővizsgálat. Különböző színek hívják fel a figyelmet ellátás során a szűrési teendőkre, melyek teljes egészében integrálódnak a pacienssel végzendő egyéb tevékenységek (gondozási kontroll, indikátor, stb.) közé.

Az Ixnet szűrés bemutató videoját itt találja.

Friss1

Gyógyászati rezsiharc - Átalakulás előtt az egészségügy

Hatalmas változás várható az előttünk lévő kormányzati ciklusban az egészségügy finanszírozásában. Közös közbeszerzési holdingot hoznának létre, ismét napirenden van az orvosok szellemi szabadfoglalkozású státusa, velük az OEP közvetlenül szerződne.

Kormányközeli emberek úgy tudják, hogy a miniszterelnök változtat az előző ciklusban kialakított kormányzati szerkezeten, és a jelenleg legnagyobb, a nyolc szakágazatot irányító Emberi Erőforrások Minisztériumáról leválasztják az egészségügyet. Más, fideszes forrásunk viszont ennek az ellenkezőjéről van meggyőződve, mondván, jobb, ha a humánszféra egy ernyő alá tartozik.

Mindkettő mellett és ellene is szólnak érvek. Mindenesetre tény, hogy éppen az első Orbán-kormány idején önállósították a gyógyító ágazatot, tisztították meg a szociális terhek cipelésétől az Egészségbiztosítási Alapot, hozták létre az Egészségügyi Minisztériumot. De az is tény, hogy a második Orbán-kabinet döntött a megaminisztérium felállításáról. A hangsúly nem az intézményi szerkezeten van, hanem azon, hogy miként irányítják az ágazatot.

Akárki veszi majd át az egészségügy karmesteri pálcáját, az ágazat átalakításának folytatásához készen áll számára a szakma konszenzusával három éve elfogadott Semmelweis-terv, amelyben meghatározták a betegközpontú és racionálisan működő intézményrendszer kereteit. Államosították a kórházakat és azokat a kórházaktól függetlenül működő szakrendelőket, amelyekről lemondtak a települési önkormányzatok. Létrehozták az ezen intézmények felügyeletével és az irdatlan feladattömeggel felruházott Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI).

(forrás: Figyelő Online)

Friss2

Kullancsveszély! Hiánycikk az olcsóbb oltóanyag

Az enyhe tél miatt rengeteg kullancsra kell számítani a somogyi erdőkben és parkokban is.

Ugyanakkor hónapok óta hiánycikk az olcsóbb oltóanyag. Az olcsóbb – 4500 forintos – készítmény az egész télen nem volt beszerezhető. Jelenleg is csupán a drágább oltóanyagból van felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, ami 8700-8800 forintos költséget jelent – mondta Kalmár Katalin, a barcsi Megváltó Gyógyszertár vezető-helyettese. A drágább és az olcsóbb készítmény is hasonló anyaggal dolgozik, az alapimmunizálás után egymással helyettesíthető. A felnőttek olcsóbb vakcináját május végére, a gyereknek szánt oltást június végére ígérik. Azt azonban még nem lehet tudni, mekkora mennyiség érkezik – írja a sonline.hu portálja.

A Lyme kór lassú kimenetelű, a fertőzést időben elkezdett antibiotikummal lehet kezelni. Jellemző tünet a bőrön a csípés körül megjelenő piros gyűrű, de csak lassan terjed, valamint az erős égető érzés az ízületeknél – mondta a gyógyszerész. Jó tudni, hogy akkor vagyunk veszélyben, ha a fertőzött kullancs a bőrbe fúrva magát néhány napig észrevétlen marad, így a kórokozó bejut a vérkeringésbe. Tünetei eleinte nem jellegzetesek, így gyakran nem gondolunk időben a kórképre. A Lyme-kóros betegek mintegy 30 %-a nem is veszi észre a csípést – tette hozzá Kalmár Katalin.

Kullancsfertőzöttség szempontjából Somogy az élen jár, s a szakemberek szerint a vérszívók mintegy fele fertőzött Lyme-kórral. Ez akár halálos is lehet, ha nem vesszük észre időben. A megbetegedések száma évről-évre nő: tavaly több mint ezren fertőződtek meg. Az idén a szezon is minden korábbinál korábban indult – emeli ki a portál.

Az oltást a háziorvos írja fel, és három ismétlésre van szükség a védettség kialakításához. Az első injekciót egy-három hónapon belül kell követnie a másodiknak, a harmadik oltást pedig egy évvel a második után szükséges elvégezni. Télen ajánlatos elkezdeni. Ezt később már csak ötévente kell újra kérni. Ha azonban megszakad, a folyamatot újra kell kezdeni az elejéről. A szezon mindig januárban kezdődik el, az oltóanyag receptköteles, támogatás nincs rá. Korábban létezett egy csípés utáni szérum, de ezt megszűnt. Az agyhártyagyulladás ellen azonban csupán az oltás véd. Szakemberek ezért azt ajánlják, védekezni kell, akár be vagyunk oltva, akár nem.

(forrás: www.weborvos.hu)

Törzs

Publikus gyógyszer- és segédeszköz-törzs, érvényes 2014. 05. 01-jétől


Az új gyógyszerek száma: 124, ebből támogatotti körbe tartozik: 1, nem támogatotti körbe tartozik: 123.

Gyógyszer támogatás jelzés változások száma: 38, 18 támogatottból lett nem támogatott és 20 nem támogatottból lett támogatott.

Gyógyszer rendelhetőség változások száma: 8.

Gyógyszer név és/vagy kiszerelés változások száma: 50.

Gyógyszer árváltozások száma: 53, ebből 18 támogatottból lett nem támogatott, 20 nem támogatottból lett támogatott, 15 támogatott másik jelzést kapott.

Az OEP által közzétett rendszeres havi gyógyszerlistában e hónaptól életbe lépő változásokat tartalmazzák a következő dokumentumok.

Gyógyszer változások (név szerint rendezve)

Gyógyszer változások (TTT-kód szerint rendezve)

Segédeszköz változások (név szerint rendezve)

Segédeszköz változások (TTT-kód szerint rendezve)