Korábbi hírlevelek

Vényírás

Vényírás

Az ellátás során a vényírás a leggyakoribb tevékenység az alapellátásban. A programoknak egyszerre kell megfelelni, mind a jogszabályi követelményeknek, mind azon jogos felhasználói igénynek, hogy gyorsan, áttekinthető módon történjen a felírás folyamata.

A minősítés, ami mára már elengedhetetlen minden szoftver számára, amellyel vényt lehet felírni, messze nem fed le minden szabályzót a felírással kapcsolatban. Pl. az emelt, kiemelt rendelés kapcsán, az, hogy milyen Eü. pontra, milyen jogosultsággal írható fel egy-egy készítmény legalább olyan fontos tényező, mint a hatékony gyógyszerrendelés megfelelés.

Az Ixnet amellett, hogy miden szempontból megfelel a vényírás szabályainak, egyszerre biztosítja a gyors, egyszerű felírást és a komplex, de áttekinthető működést is.

Nem csak a minősítés szerinti követelményeknek felel meg, hanem valamennyi a vényírást szabályzó egyéb jogszabálynak is!

  • Aktuálisan ellenőrzi a program a szakképzettség alapján a jogcímhez rendelt felírhatósági szabályokat.

  • Figyel a szakorvosi javaslatok meglétére.

  • Speciális kábítószer felírási szabályok, kábítószer értesítő kezelés.

  • Segédeszköz nyilatkozat a megfelelésről.

  • Automatikus gyógyszerrel való ellátottság számolás

  • Vény előnézeti kép felírás közben, így vizuálisan is ellenőrizhető a kinyomtatásra kerülő vény.

  • Biankó recept akár személy, akár gyógyszer kitöltéssel.

  • Kiemelt, magisztrális, előző listák a gyors felíráshoz.

  • Stb.

A képernyő kialakításakor szempont volt, hogy a lehető legtöbb információt mutassa a program, és amellett gyorsan, hatékonyan működjön.

Az Ixnet receptírás bemutatóját itt találja.




Indikátorok, 5.rész

Indikátorok – Receptírás

Korábbi a cikksorozathoz tartozó videók:

I. rész – Általános működés

II. rész – Oltás

III. rész – Gondozás

IV. rész – Szűrés


Letöltés: MP4 | Ogg | WebM

Válaszok

A Háziorvosi indikátorok témájú kérdőívre április 10-től több, mint 4 héten keresztül válaszolhattak. Arra voltunk kíváncsiak, hogy Ön mit gondol az indikátorokról. Kiemelt figyelmet fordítunk az indikátorokat érintő adatok elemzésére, figyelésére az alapellátási rendszereinkben. Összesen 220 orvos vett részt a felmérésünkben, mindenkinek köszönjük a részvételt.

A válaszolók 47%-a (103 fő) tartja hasznosnak az indikátor rendszert. Közülük 85% (88 fő) a plusz finanszírozást, 38% (39 fő) a munkájuk segítését jelölték meg ennek okaként. 23% (24-en), mindkét választ megjelölte.
A kitöltők 46%-a szerint (101 fő) a szükséges plusz adminisztráció nincs arányban a kapható plusz finanszírozással, vagy a gyakorlati megvalósítást nem tartja ösztönzőnek.
19% (42 válaszoló) szakmailag nem tartja jónak, de 24%-uk (10 fő) jelölt meg más válasz lehetőséget is emellett.

A hírlevél olvasók több mint 85%-a (189 válaszoló) ellenőrzi milyen eredményt ért el az indikátor rendszerben, 40% (76 fő) rendszeresen. A kérdőívet kitöltők 12%-a (26 fő) nem ellenőrzi, és 2% (4 válaszoló) számára érdektelen az eredménye.

A kérdőívet kitöltők 78%-a (172 válaszoló) tesz azért, hogy az indikátorban jobb eredményt érjen el. Közülük a megadható több válasz lehetőséggel 41% (91 fő) éltek. Legtöbben 29% (26 fő) a „figyelem az általam használt program segítségét” és a „mindent beírok ami szerintem számíthat” válaszokat együtt jelölték meg.
Akik csak egy választ jelöltek meg, azok közül legtöbben a „figyelem az általam használt program segítségét” volt a leggyakoribb, ez a válaszolók 29%-ra (63) igaz. Ezt követi a „mindent beírok ami szerintem számíthat” lehetőség, ezt 22% (49) jelölte meg.
Semmit nem tesz a jobb eredmény eléréséért a kitöltők 22%-a (48 fő).

A háziorvosi indikátor kérdőívre válaszolók közül, Dr. Kerekes László, Szigetbecséről kapja az ajándékot, gratulálunk!!

Friss1

Parlament: egészségügyi helyett népjóléti bizottság

A május 6-i alakuló ülésen új bizottsági struktúrát fogadott el a Parlament. Ebből többek között kiderül: ezentúl nem lesz önálló Egészségügyi Bizottság, az egészségügyi kérdéseket a Népjóléti Bizottság tárgyalja.



A Népjóléti Bizottság tagjai (a nevekre kattintva a tagok parlamenti bemutatkozó adatlapja nyílik meg):

(forrás: mkot.hu)


.

Friss2

Tisztelt Kollégák!

A jelenleg érvényes Formulae Normales VII. (FoNo VII.) orvosi és gyógyszerészi kötete 2003-ban került kiadásra és hatályba léptetése az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter 64/2004 . (VII.) E5ZC5M rendeletével történt meg 2004. augusztuselsején.

Az elmúlt évek új ismeretanyaga és a változó szabályozások megjelenése sürgetően indokolják a több mint 10 éwel ezelőtt összeállított receptgyűjtemény teljes revizióját. A jelenleg hatályos FoNo VII. abban az időszakban készült, amikor az Európai Gyógyszerkönyv magyar fordítása még folyamatban volt, ezért az összetételek nevezéktanánál és bizonyos minőségi követelményeinek előírásainál még a VII. Magyar Gyógyszerkönyv volt az irányadó. Az elmúlt 10 év alatt az Európai Gyógyszerkönyv használata általánossá vált, és ez szükségessé teszi a hatályos gyógyszerkönyvhöz illeszkedő új receptgyűjtemény összeállitását.

A megújitás iránti igény megfogalmazódott a magisztrális gyógyszerkészítéssel foglalkozó gyógyszerész kollégáink, érdekvédelmi és társadalmi szervezetek (MGYK, MGYT), szakmai kollégiumok és egyetemi oktatók körében is. A fentiek miatt a GYEM5ZI-OGYI új receptgyűjtemény (FoNo VIII.) szerkesztését és kiadását határozta el.

A FoNo megújításával kapcsolatos szakmai igény felmérése érdekében felhívást intézünk minden gyógyszertári hálózatban dolgozó kolléga, szakmai és társadalmi szervezet, szakmai kollégiumok gyógyszerészi és orvosi tagozatai, orvosi egyetemek munkatársai felé, hogy tegyenek javaslatokat mind a jelenlegi receptgyűjtemény összetételeinek módosítására, mind pedig új összetételek felvételére, valamint írják le elképzeléseiket arra vonatkozóan, hogy milyen általános ismeretanyag beépitését tartanák még szükségesnek egy, a gyakorlatban jól alkalmazható receptgyűjtemény szerkesztése során.

A javaslatokat kérjük küldjék be írott formában a GYEM5ZI-OGYI cím ére (1051. Budapest, Zrínyi utca 3.), jelezve a beadványon, hogy FoNo VIII. javaslatokat tartalmaz. 2014. július 31-ig várjuk minél több észrevétel és szakmailag indokolt javaslat beérkezését, melyek alapul szelg álnak majd egy korszerűbb ismeretanyagot tartalmazó receptgyűjtemény összeállitásához.

dr. Kőszeginé dr. Szalai Hilda

Főigazgató-helyettes

(Budapest, 2014. március 28., forrás: gyemszi.hu)